Modificări legislative în domeniul fondurilor nerambursabile europene

Miercuri 10.06.2020 a fost adoptată Legea nr. 354/ 2020 privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene prin care Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Prin această modificare legislativă, fondurile alocate celor 8 regiuni de dezvoltare ale României vor fi gestionate la nivel regional și nu la nivel central așa cum era până acum.

Acest lucru vine în sprijinul beneficiarilor, autorităţilor locale, care vor obține, începând cu perioada de programare 2021-2027, aprobare pentru proiectele sau contractele de finanţare, la nivelul regiunilor, al Agenţiilor de Dezvoltare Regională unde vor funcționa aceste autorităţi de management.

Astfel, Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est va asigura functia de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional pentru Regiunea Nord-Est 2021-2027.

Programul Operational Regional pentru Regiunea Nord-Est 2021-2027 este un document strategic care acopera domeniile: specializare inteligenta si inovare, IMM-uri, digitalizare, eficienta energetica, dezvoltare urbana, mobilitate si conectivitate, protectia naturii si a biodiversitatii,  infrastructura educationala, turism si cultura/patrimoniu cultural.   Acesta va fi implementat in conformitate cu prevederile cadrului strategic comun european 2021-2027 si ale Regulamentelor europene aferente.