Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor s-a întrunit în ședință miercuri, 10 aprilie, la Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, în vederea ridicării măsurilor suplimentare de prevenire a apariției focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul județului Suceava, măsuri instituite  în ședința din 19 februarie 2019.

La data respectivă, în contextul apariției    acestei boli pe teritoriul județului   Botoșani, la aproximativ 40 de kilometri de județul Suceava, s-a decis amplasarea a  4  filtre rutiere comune cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, pe drumurile de acces, la intrările din județul Botoșani în județul Suceava, în localitățile Siret, Zvoriștea, Dumbrăveni și Roșcani.    Având în vedere raportul Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare animală, din data de 4 aprilie 2019, potrivit căruia nu s-au mai înregistrat noi focare de PPA în județul Botoșani, iar restricțiile impuse de către DSVSA Botoșani în cele două gospodării din localitatea Pomîrla au fost ridicate, CLCB Suceava  a aprobat decizia de desființare a filtrelor de poliție.

La nivelul județului Suceava nu s-a semnalat nici un caz de PPA, dar în continuare se mențin măsurile generale de prevenire a apariției PPA, precum și interdicția comercializării cărnii de porc și animale vii în târguri și oboare.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 197 de localități din 19 de județe ale țării, cu un număr de 716 focare (dintre care 12 în exploatații comerciale). În alte 2 județe, Bistrița Năsăud și Maramureș,  există doar cazuri la mistreți.

În total au fost stinse 520 de focare, au fost  eliminați 365.486 de porci afectați de boală și există 1.249 cazuri la mistreți.